Únorové šachování v ŠACHklubu

Ani v únoru táborští šachisté nezaháleli. Do nejkratšího měsíce v roce se vešlo neuvěřitelných 8 šachových akcí.

Hned 2. února o pololetních prázdninách se Střední průmyslová škola v Táboře zaplnila krásnými šachistkami. Konal se již 17. ročník turnaje, který je věnován pouze dívkám, s názvem Chess Lady. Tentokrát dorazilo 54 hráček z celé ČR. Všechny dívky odehrály 7 kol a každá z partií trvala téměř hodinu.

 Turnaj byl rozdělen na 3 kategorie dle věku dívek.  Kategorie A a B byly spojeny a celkem v nich soutěžilo 28 hráček.

Tuto spojenou kategorii vyhrála se ziskem 6 bodů Lucie Rybáčková z oddílu Gordic Jihlava.

 Nejlepší hráčkou skupiny A se stala Daniela Nagyová z oddílu QCC České Budějovice se ziskem 5,5 bodu. Stříbrná Monika Strnadová z Říčan měla stejný počet bodů, proto rozhodovalo pomocné hodnocení.  A loňská celková vítězka Sandra Hosová z Říčan skončila na krásném 3. místě se ziskem 4 bodů.

Naší jedinou zástupkyní byla Markéta Mácová, která se se ziskem 3 bodů umístila na pěkném 18. místě.

V kategorii C hrálo 26 hráček a zlatou medaili si vybojovala Kateřina Kadlecová z oddílu Spartak Čelákovice, se ziskem 6 bodů. O stříbrné medaili opět rozhodovalo pomocné hodnocení, neboť obě děvčata měla shodně 5,5 bodu. Stříbro nakonec cinklo pro Ellen Topenčíkovou z Lysé nad Labem. Její týmová kamarádka Natálie Kammová byla bronzová.

Tentokrát měl v této kategorii náš oddíl 6 statečných bojovnic.

Samantha Kadlecová se umístila na 10 místě se ziskem 4 bodů. Hned za ní se umístila její týmová kamarádka Mia Pechušková, rovněž se ziskem 4 bodů.

19. místo a 3 body vybojovala Amanda Kadlecová. Jen o půl bodu méně měla na 21. místě Alenka Králová.  Terezie Dušková uhrála krásné 2 body, které jí zajistily 24. místo. A tabulku hráček uzavřela Sofie Magdalena Durchanová, která sice neuhrála ani bod, ale odnesla si mnoho cenných zkušeností.

Děkujeme hráčkám za účast na turnaji a také náš veliký dík patří nejen Střední průmyslové škole Tábor, ale i městu Tábor.

10. února jsme vyrazili bojovat do Veselí nad Lužnicí na 2. Velkou cenu Jihočeského kraje. I tentokrát byl o turnaj velký zájem a zúčastnilo se 86 hráčů z celého kraje. Hrálo se 7 kol, a všechny partie trvaly téměř hodinu. Turnaj byl rozdělen na 4 kategorie dle výkonnosti hráčů. V kategorii A soutěžilo 16 hráčů a vyhrál domácí hráč Lukáš Pícha, který vybojoval 5,5 bodu. Stříbrným se stal Alexandr Gregor  z oddílu QCC České Budějovice se ziskem 5 bodů. A bronz si odnesl Volodymyr Zinchuk z Chess club Písek, taktéž s 5 body.

V této kategorii bojovali i tři hráči ze ŠACHklubu Tábor. Nejlepším z nich byl Marek Mrázik, kterému jen těsně unikla medaile a skončil na pěkném 4. místě se ziskem 5 bodů. Na 11 místě se umístil náš hráč Max Veverka s vybojovanými 3,5 body. Těsně za Maxem se umístil jeho týmový kolega Štěpán Pistulka se ziskem 3 bodů.

V kategorii B bylo 14 hráčů, a první místo vybojoval Jonáš Irber z oddílu  Chess club Písek za pěkných 5,5 bodu. Hned za ním skončil Daniil Yurchenko z  QCC České Budějovice, také se ziskem 5,5 bodu. A třetí místo si odnesl Tymofii Zinchuk z oddílu Chess club Písek se ziskem 5 bodů. Do této kategorii se neprobojoval žádný hráč ze ŠACHklubu Tábor.

V kategorii C bojovalo 22 a zlato odvezl Zdeněk Říha se ziskem 6 bodů z oddílu Chess club Písek. Rovněž 6 bodů a stříbrnou medaili si odnesl Marko Ponomarenko z Šachové akademie VŠTE. A bronz získal Diviš Kasalický se ziskem 5 bodu opět z Šachové akademie VŠTE. V této skupině hráli i čtyři hráči ze ŠACHklubu Tábor. Nejlépe se dařilo Pepovi Janouškovi a Samantě Kadlecové, kteří oba získali 3,5 bodu. Pěkné 3 body uhrál i Samuel Žukov, který stále patří mezi nejmladší hráče na turnaji. Mia Pechušková uzavírala tabulku se ziskem 1 bodu.

A poslední skupina D tam měla 34 hráčů a mezi nimi 6 našich „ŠACHklubáků“. Zlato si odnesl Eliáš Dědek z Šachové akademie VŠTE s krásnými 6 body. Na druhém místě se umístila Sára Šimonová z Českých Budějovic s 5,5 body. Bronz si odnesl její týmový kamarád František Pošta  také s 5,5 body.

Našemu Rosťovi utekla medaile jen těšně a skončil na pěkném 4. místě se ziskem 5 bodů. 12. byl Václav Mateja se 4 body. Terezie Dušková vybojovala 3,5 bodů a její bratranec Ondřej Dušek vybojoval 2 body. Dva body též uhrála Amanda Kadlecová a tentokrát bez bodu odjel její bratr Nikolas Kadlec, který jako předškolák patřil k úplně nejmladším dětem.

20. února jeli naši hráči do Nových Hradů, tentokrát pod barvami svých škol. V Nových Hradech se konal Krajský přebol školních družstev čtyř-členných týmů.

V kategorii 1. stupeň ZŠ se na skvělém 2. místě umístila ZŠ Orbis Pistus, kterou reprezentovali: Šimon Sovadina, Samuel Žukov, Mia, Pechušková, Terezie Dušková a Ondřej Dušek. Skvělý výkon podala právě Terezka, která z 5 partí vybojovala 4,5 bodu a stala se tak oporou celého týmu. Výborná byla i Mia, která ze 7 partií 5 vyhrála.

Ve skupině 2. stupeň ZŠ si zlatou medaili a postup na Mistrovství ČR vybojovalo družstvo Gymnázia PdC. Fantastický Marek Mrázik vybojoval všech 7 partií. 6 bodů ze 7 uhrál Max Veverka a 5 výher si připsal Adam Martinkovič a František Adam.

Na 8. místě skončil tým Gymnázium PdC B, který měl pouze tři členy. I kat Lucie Žilavá, Ludmila Svrchokrylová i Jakub Valenta podali skvělé výkony.

Na 11. místě se umístil tým z Orbis Pictus a třináctá byla ZŠ Mikuláše z Husi. Tato silně obsazená kategorie měla celkem 21 týmů.

Ještě větší účast měla kategorie středních škol. Mefdaile sice putovaly do českých Budějovic, ale 6. místo týmu SOŠSI Tábor bylo pěkné. Dobý výsledek zaznamenali i „Šachklubáci“ v barvách Táborského soukromého gymnázia. Na své 8. místo může být hrdý kapitán týmu Václav Měřínský,jako sestra Jůlie Měřínská, Nela Martinkovičová a Lukáš Blechta.

Hned za nimi se umístila Střední průmyslová škola Tábor, kde se hráči mohli spolehnout na svého kapitána Adama Pistulku, který ze 7 partií 6 vyhrál.

V sobotu 24. února měli táborští šachisté náročný den. Od rána bojovalo 28 začínajících hráčů o medaile v klubovně ŠACHklubu Tábor. Hráči byli rozděleni do dvou kategorií. Turnaj s názvem Táborský pohár má dodat odvahu začínajícím hráčům k turnajovým soubojům.  Skupinu A, kde hráli pokročilejší hráči, s přehledem vyhrála Alena Králová ze ŠACHklubu Tábor. Aleně se podařilo vyhrát 6 partií ze 7. Druhý skončil Vojta Kovář ze Sokola Tábor a třetí byla Jůlie Massa z Říčan.

Turnaj se vydařil i Terezii Duškové, která uhrála 4,5 bodu. Se 4 body byla spokojená i Amanda Kadlecová. Pěkný výkon předvedla i Lucie Martinkovičová, která patřila mezi nejmladší hráče turnaje.Spokojený byl i David Slabý se ziskem 3 bodů. Velkou snahu též předvedli bratři Blackburnovi. Archibald vybojoval 2 body a Albert 1,5 bodu. Jan Kukrál, pro kterého to byl jeho úplně první turnaj, vybojoval také 1,5 bodu a tabulku uzavíral Michael Cirsu s 1 bodem.

Ve skupině B, kde hráli převážně předškoláci a záčci z 1. tříd si zlatou medaili odnesl Václav Hadrava se Sokola Tábor. Šachklubák Karel Prášek byl se svými 5 body střbrný. Bronz si odvezl hráč Bechyně Tomáš Ngo. Zbytek skupiny už čítal jen šachklubácké naděje. Nikolas Kadlec byl 4 a těsně mu utekla medaile. Pro Jakuba Huřtáka to byl jeho první turnaj a na svých 3,5 bodu může být hrdý. Stejně jako Češek Filip a Sebastián Svatek, kteří se šachama začali před půl rokem. Nejdelší cestu k nám měl Jan Fučík, který přijel z Bernartic. Karel Marek a Sára Madron uzavírali výsledkovou tabulku se ziskem 1,5 bodu.

Večer jsme drezy vyměnili za společenský oděv a přišli jsme podpořit naše kolegy na vyhlašování ankety Sportovec roku 2023. Mezi sportovci přebíral cenu Adam Martinkovič, který je již několik let velkou oporou celého ŠACHklubu Tábor. Je to hráč s velkým srdcem, který nikdy nenechá tým ve „štichu“.

Do síně slávy byl uveden trenér a hráč Sokola Tábor, pan Alois Bartoš, který nám v oddíle hodně pomáhá. V okrese není šachisty, který by se při soubojích nespoléhal právě na rady tohoto trenéra. Právě jeho rady dnes mladší kolegové předávají další generaci šachistů. Za jeho práci mu patří velké poděkování.

Únorové neděle patřily soutěži krajským soutěžím družstev. V neděli 4. 2. jel náš tým do Českých Budějovic hrát 1. jihočeskou divizi. Nikdo netušil, že po třech a půl hodinách bojů si odvezeme výhru na QCC ČB 1,5: 6,5 pro nás. Tým podržel skvělý David Hák, který do té doby vyhrál každou partii, výhrou přispěl i Sebastián Steinbauer Své soupeře překonali Bohumil Lenc, Marek Malimánek, Markéta Mácová i Adam Martinkovič. Zdeněk Straky vybojoval remízu A Matěj Slabý tentokrát prohrál.

O 14 dní poději 18. 2. se opět hrála 1. jihočeská divize, tentokráte v klubovně ŠACHklubu Tábor. Proti našim hráčům se postavil těžký soupeř z Chessclubu Písek. David Hák na první šachovnici poprvé „jen“ remizoval. Matěj Slabý si zpravil remízou chuť z předcházejícího kola. Výhru přidal i Zdeněk Vybíral, ale Honzovi Rybínovi partie nevyšla. Další body přidal Václav Měřínský, Ondřej Fuciman, Marek Malimánek i Adam Martinkovič. Písek jsme tak převálcovali 6:2.

V neděli 11. 2. na utkání 2. jihočeské divize nastoupil náš tým B proti Olympii ČB. Marek Mrázik vybojoval jako jediný výhru. Vladimír Rosenzweig, Adam Martinkovič, Josef Kukla a Adam Šlechta vybojovali remízy. Bohužel to na soupeře nestačilo a prohráli jsme 3:5.

Náladu jsme si zvedli o 14 dní později, kdy jsme těsně porazili Prachatice 3,5: 4,5 pro ŠACHklub Tábor a díky výhrám Adama Martinkoviče, Františka Adama, Josefa Kukly a Adama Škrdleho nám opět svitla naděje na záchranu v této soutěži. Konečný výsledek pojistila Martéta Mácová remízou.