Lednové úspěchy v Šachklubu Tábor

K prvnímu lednovému zápasu jsme zasedli již 7. ledna. Čekala nás velmi silná soutěž 1. jihočeská divize. Jedná se o nejsilnější jihočeskou soutěž družstev, kde naše mládež hraje proti dospělým hráčům. 7. ledna jsme hráli ve Strakonicích. Zde se nám po několika hodinách podařilo vyhrát 5,5 : 2,5. Skvělý výkon a výhru ukázal David Hák, Matěj Slabý, Martinkovič Adam a Malimánek Marek. Hodně pomohla i remíza Jana Rybína, Ondřeje Fucimana a Zdeňka Straky.

O čtrnáct dní později jsme v naší klubovně přivítali soupeře z Českých Budějovic. Po dlouhém boji jsme porazili Slávii České Budějovice 6,5 :1,5. Senzačně vyhrál David Hák, Ondřej Fuciman, Václav Měřínský, Bohumil Lenc, Martinkovič Adam a Marek Malimánek. Remízou pojistil celkový výsledek Jan Rybín.

14. ledna jsme rovněž vyjeli do Strakonic, tentokrát v rámci soutěže 2. Jihočeská divize družstev. Celý mnohahodinový zápas byl velice napínavý. Na prvních třech šachovnicích partie Andrey Kadlecové, Adama Martinkoviče i Maxe Veverky skončily remízou. Strakonice měly velmi silný tým a všichni naši soupeři byli papírově o hodně silnější. Maxův soupeř měl dokonce o 500 bodů větší rating než Max.

Adam Šlechta a Adam Škrdle na své soupeře bohužel nestačili. A proto zápas zachraňovala Nela Martinkovičová a Marek Mrázik. Oba jejich soupeři měli o 400 bodů vyšší elo rating. Přesto se oběma našim hráčům podařilo vyhrát. Nela dokonce dohrávala jako poslední. Díky skvělým výsledkům celého týmu se nám podařilo vybojovat remízu 4:4.

Po Vánoční pauze se rozjela i naše nejprestižnější soutěž družstev, 1. liga mládeže. 20. ledna se dopoledne v naší klubovně hrálo 6. kolo. Proti týmu z Klatov jsme bohužel prohráli 2,5 : 3,5. Při odpoledním kole proti Chess Clubu Písek jsme si remízou 3:3 spravili chuť.  Vzhledem k tomu, že jedna partie trvá i tři hodiny, tak se za jeden den dají stihnout jen dvě kola.  Ještě před Vánocemi jsme se drželi na průběžném 3. místě, ale nyní po 7. kole jsme 5.

Naším prvním letošním turnajem jednotlivců byla Velká cena Jihočeského kraje, kterou pořádal oddíl VŠTE v Českých Budějovicích 27.1. 2024. Turnaj byl tradičně rozdělen do čtyř kategorií. Celkem se na turnaj odvážilo devět hráčů z našeho oddílu.

V nejtěžší kategorii A se zúčastnili tři naši nejlepší hráči, Hastrman Vojtěch, Pistulka Štěpán a Veverka Max. Hráči hráli celkem 7 kol a každá jejich partie trvala téměř hodinu.

Max Veverka v turnaji uhrál 3,5 bodu. V turnaji měl Max opravdu těžké soupeře. Všichni jeho soupeři měli ELO rating, což svědčí o jejich kvalitě a síle.  Pět soupeřů mělo vyšší rating, než má Max. Přesto se mu podařilo uhrát 3,5 bodu a získat hezké 8 místo.

I Štěpán Pistulka měl těžké chvíle za šachovnicí. Hned v prvním kole se utkal s budoucím bronzovým medailistou. Přesto se Štěpánovi podařilo získat 2,5 bodu, což mu zajistilo 12 místo.

Tentokrát se Vojtěchu Hastrmanovi příliš nedařilo. Odjel bez bodu, ale příště jistě bude bojovat o medaile.

Ve skupině B náš oddíl žádného zástupce tentokrát neměl. A ve skupině C jsme měli jedinou zástupkyni, Samanthu Kadlecovou. Samantha měla dobrý vstup do turnaje, když vyhrála v prvním kole. Pak ale vypadla z formy a prohrála následující čtyři kola. Poslední dvě kola remizovala a získala tak celkem dva body.

Nejpočetnější skupina D měla celkem 36 hráčů. Náš oddíl vyslal šest hráčů. Nejlepším naším hráčem byl Rostislav Zetocha, který v turnaji našel pouze jednoho přemožitele. Rosťa se čtyřmi výhrami a dvěma remízama získal celkem 5 bodů. Stejný počet bodů měl i bronzový Mordach Andrii a jen díky horšímu pomocnému hodnocení skončil Rosťa na krásném 5. místě.

Jen o bod méně uhrál Lukáš Blechta. Jeho čtyři výhry stačily na hezké 12. místo. Čtyři výhry rovněž vybojoval i Václav Mateja. Ale kvůli horšímu pomocnému hodnocení, kvůli prohře s Rosťou v prvním kole, získal Vašek 14. místo.

Na pěkném 15. místě se umístil Pepa Janoušek. Pepa nejdříve první tři kola prohrál. Pak ale odkoukal triky od soupeřů a zbylé čtyři partie vyhrál.

V této kategorii jsme měli i dvě dívky. Obě malé slečny vybojovaly 3 body. O trošku lepší pomocné hodnocení měla Amanda Kadlecová, která se umístila na 24. místě. A 26. místo si za hezký boj zasloužila Lucie Martinkovičová.

Konec měsíce opět patřil 2. divizi. Tentokrát jsme se v naší klubovně utkali s velice zkušeným týmem Spartak Soběslav. Po dlouhém boji se nám podařilo zápas vyhrát. A to zejména díky výhře Adama Martinkoviče, Adama Šlechty a Marka Mrázika. Výborně zahrál a remízu vybojoval Pepa Kukla a Vladimír Rosenzewig. A vše pojistil na konečných 5 : 3 pro Šachklub Adam Škdle, který vyhrál kontumačně.