Přebor škol – výsledky a medaile

21. 3. 2023 se konal Krajský přebor škol v Nových Hradech.

V kategorii 1. – 5. třída se zúčastnilo 11 školních družstev. Z táborských škol se hrály dvě. ZŠ Husova a ZŠ Čekanice. A kluci z Čekanic opět přivezli medaili za 1. místo. Družstvo ve složení Marek Mrázik, Samuel Fojtů, Štěpán Pistulka a Jakub Valenta si vedlo opravdu skvěle. Marek, Štěpán a Jakub vyhrály úplně všechny partie. Samuel uhrál krásné tři body a ubránil náskok celého týmu před ostatními.

ZŠ Husova měla také zkušené hráče. První šachovnice se odvážně ujala Lea Paikrová. Malá slečna, která se šachy naučila teprve nedávno, ale odvaha jí rozhodně nechybí. Na druhé šachovnici hrál Honza Krupka. Tento zkušený hráč uhrál v turnaji dva body. O bod více vybojoval další zkušený hráč Lukáš Paikr. A půl bodu vybojoval Andrus Nika, pro kterého to byl úplně první turnaj.

Další kategorií, kde bylo možno vidět táborská družstva, byla kategorie 6. – 9. třída. I zde byla dvě družstva. ZŠ Tábor – Mikuláše z Husi obsadila krásné 10. místo z 16 a Gymnázium Tábor si odvezlo stříbrnou medaili. Tým byl sestaven ze samých zářivých hvězd, které škola má. Na první desce 5,5 bodu uhrál Adam Martinkovič. Jen o bod méně vybojoval zkušený Max Veverka. S 5 body se dařilo i Lídě Svrchokrylové, A oporou týmu byla Lucie Žilavá, která vyhrála všech 7 partií.

Kluci ze ZŠ Mikuláše z Husi měli zkušeného kapitána Pepu Kuklu, který na první desce získal 3,5 bodu. Adam Svoboda vyhrál jednou a Lekh Dmytro zaznamenal 4 výhry. Takticky na 4. desku se posadil Vojta Hastrman a vybojoval 5 bodů.

Tří táborská družstva bojovala v kategorii středních škol. Táborská Střední průmyslová škola se umístila na 13. místě. Kapitán týmu, Adam Pistulka vybojoval 2,5 bodu.

7. místo vybojovalo Táborské soukromé gymnázium. Kapitán Václav Měřínský vybojoval 4,5 bodu, jeho sestra Jůlie Měřínská získala 4 body a Nela Martinkovičová vybojovala 5 bodů. Ostatní dva hráči v týmu nebodovali. Vaškovo družstvo si vezlo i náhradníka,

A medaile těsně unikla Táborskému gymnáziu PdC. které skončilo na krásném 4. místě. Kapitán týmu Marek Malimánek uhrál 4,5 bodu, Markéta Mácová 4 body , Kryštof Paštěka 5,5 bodu a Alexander Rychetský půl bodu.