Aktivita hráčů 2017 – 18

V sezóně 2017-2018 budeme opět sledovat aktivitu našich svěřenců. Budeme ji pravidelně zveřejňovat, alespoň 4x za sezónu. Aktivitu sledujeme pro vlastní účely a pro informaci k rodičům.

Už 4 roky aktivitu sleduje i ŠSČR. Na jejím základě přispívá oddílům formou dotace. V začátcích ŠSČR nasadil „tvrdší“ podmínky, kdy byly 3 hodnocení. Kdo měl 8, 20 či 40 aktivních hráčů z řad mládeže, měl nárok na dotaci. V prvním roce museli hráči mít min. 2 účasti. V dalším roce to byly už 4 účasti sledované aktivity. Považoval jsem to za správnou cestu, zvyšovat nárok na hráče i oddíly – trenéry. Pro letošní sezónu už podruhé ŠSČR snížil nároky. Sledování si ulehčil – stačí mít min. 5 či 20 hráčů a máte nárok na jednu z dotací. Zůstalo pravidlo účasti na 4 sledovaných turnajích či turnajích s podmínkou (zastoupení hráčů min. z 3 oddílů). 

Náš oddíl už dnes eviduje u 3 hráčů splněno. 

Bohužel považuji měkké podmínky za chybu. ŠSČR zřejmě směruje k tomu, aby co nejvíce oddílů na dotaci dosáhlo a mohlo říkat, jak se „maká“ v oddílech. Přitom o aktivitě hodně rozhodují rodiče, ale trenér musí motivovat k účasti, nebo musí oddíl pořádat sám zajímavé akce. Zde vidím základní problém, že řada oddílů sami neorganizují žádné akce. Jen čekají co jim nabízí KŠS. Proto by měla být i diferenciace či podmínky nastaveny jinak.  

Dotace za aktivitu má za cíl přinést peníze na trenéry. Když to přeložím, rodiče a děti jezděte na akce, já z toho budu mít přínos. Považuji to za skrytou formu odměn pro trenéry, kteří se ani nemusí moc snažit, protože práci za ně udělají jiní. Osobně bych se vrátil k 3 úrovním – 5, 15 a 30. Přesto chybí oddíly hodnotit i za aktivitu, tj. co oni sami pořádají nejen pro vlastní hráče, ale pro jiné a pro veřejnost  v rámci propagace šachů jako takových.

U nás z dotace za aktivitu ale hradíme dětem startovné na turnajích od KP výše. Rovněž pořádáme některé turnaje pro naše hráče bez startovného, přispíváme na dopravu a ubytování atd. 

V tabulce máte možnost se podívat na aktivitu našich hráčů. Opět to bude mít vliv na výši čl. příspěvku pro sezónu 2018-2019. Akcí bylo hodně, a tak pro nás je cíl spojení se slevou na čl. příspěvcích mít min. 8 účastí.

Pořadí na 1.-5. místě:
1. David Hák
2. Václav Měřínský
3. Marek Malimánek 
4. Anna Tůmová
5. Martin Šustr
více v příloze.

Samozřejmě, že hráči hrající vážné partie za družstva mají výhodu v počtu. I u nás to není přesné – spravedlivé. U družstev počítáme počet partií, a třeba u M-Čech jde o 1 účast, přitom tam sehraje hráč 8-9 partií. Proto připravíme jiný pohled. Cílem bude počet sehraných partií: např. 20 rapidových a 10 vážných partií. Samozřejmě, že si to přepočítáme a nastavíme diferencovaně pro jednotlivé věkové kategorie.