Mistrovství Čech mládeže 2017 kat. HD 12-16

Zítra začíná Mistrovství Čech mládeže 2017 pro kategorie HD12, 14 a 16 v Harrachově.

Kdo nás reprezentuje:
HD 12: David Hák, Sebastian Steinbauer, Nikola Zemanová
HD 14: Vašek Měřínský, Anežka Žilavá, Julie Měřínská
HD 16: Ondřej Fuciman, Martin Šustr, Marek Malimánek


Nasazení, výsledky a pořadí zde:
Kategorie HD 12
Kategorie HD 14
Kategorie HD 16
On line partie zde:

On line naše informace zde:
20. 10. 2017 22,00 hod.
Dobrý večer
Na této stránce vítám všechny naše příznivce, kteří nás sledují a fandí našim dětem.

Z Tábora jsme chtěli vyjet v 16,30 hod, ale protože Sebík musel ještě na převaz, přijel do Tábora později. Nakonec jsme všichni vyjeli v 17,00 hod. Tři plně naložená auta a 15 osob. 

Cesta docela v pohodě až na Prahu. Další překvapení na nás čekalo na tradiční benzínce před Mladou Boleslaví, kterou předělávají, a tak vykonání potřeby bylo v přírodě. 

Ve 20,10 hod jsme dorazili do našeho tradičního dlouhodobě zajištěného penzionu Luscinia.
Zde se můžete podívat, jak to zde vypadá: http://www.luscinia.cz 

Ženy hned po příjezdu udělaly rychle večeři. Jediný, kdo ji nejedl byl Ondra, který šel hned spát. Pomáhaly i holky Nikča a Anežka. Nikča musela vše prošmejdit. Našla i lízátka. Po večeři se hrají ještě karty, ale omladina už šla zalehnout.

Zítra ráno bude turnajová porada a nastíněné výkonnostní prémie. Tak uvidíme, jak zaberou. 
Dobrou noc. 

21. října 2017 pozdě večer
Dnešní den nezačal dobře. Když jsem zaregistroval ráno naše všechny hráče, tak se nám nezdál stav Ondry. Julča s Nikolkou skočily koupit teploměr a ten rozhodl. Teplota přes 39 a už začaly telefonáty. Tatínek Ondry se hned vydal pro Ondru a já musel zase k pořadateli Ondru odhlásit. Takže nám ubyl výborný hráč, kamarád a bavič-rapér. Ondrovi přejeme rychlé uzdravení a pozdravujeme ho. 

Jestliže volby nepřinesly nic moc pozitivního, naši hráči nosili pozitivní zprávy. Na on line šachovnicích jsme sledovali Davida. Ostatní hráli ve vedlejší místnosti. Anežka mi před zahájením partie říkala, že tam bude tma – špatné osvětlení. To je největší problém turnaje. Pořadatel by měl pořídit nějaká přenosná osvětlení a jistě by to pomohlo. Kdyby chtěl, může se na nás obrátit. Náš oddíl taková světla má.

Zatím co jsem sledoval volby, přicházeli naše děti a hlásily výsledky. Martin remizoval. Partie nic moc, ale soupeř udělal chybu a Martin toho využil. Julča prohrála. Ale snažila se. Partii si rozehrála vcelku dobře. Nikolka rovněž remizovala a když mi ukázala partii, tak hrála dobře a říkal jsem jí, že když dali remízu, tak věnovala soupeři půl bodu, protože stála lépe dá se říci, že pozice byla na výhru. Nevadí, je to paráda. Tak snad příště. David, přestože jsem ho upozorňoval, že soupeřka je dobrá, měl namále. Soupeřka s ním držela pohodlnou remízu. Nakonec ji přelstil v koncovce a dal jí mat. Sebík rovněž vyhrál, ale partii nemáme. On nemůže zapisovat a nestihla se ofotit partie. Soupeřka „zdrhla“. Vašek rovněž pěkně přehrál soupeře, ale rozhodující chybu soupeř udělal, když Vašek černopolným střelcem mířil na věž a soupeř ho sebral bělopolným. Takže vznikl nemožný tah a soupeř musel s ním táhnout jinam a Vašek dobral věž. Soupeř se stejně nevzdal, tak musel dostat mat. Velké překvapení připravila Anežka. Vyhrála nad silným soupeřem!!! Parádní hra z její strany. Marek prohrál, ale snažil se o aktivní hru. Až moc jako černý a na to doplatil. 

Dobré výsledky byly dány asi i motivací pro hráče. Ráno byla porada a byly vyhlášeny motivační odměny. Jaké? Výhra 150,- Kč, remíza 50,- Kč, prohra -30,-Kč. A ještě za umístění, za postupy a posun ve startovní listině. 

Večer děti hráli fotbal při umělém osvětlení, karty i na tabletech. Poseděli jsme i s majitelem penzionu. Vymýšlíme program, kam se podíváme. 
Držte nadále palečky.

22. října 2017 8,00 hod. 
Dobré ráno. Pomalu se vstává, ale ven rozhodně nepůjdeme – prší. V noci mě déšť vzbudil. 

Dopoledne děti zajdou na přednášku. Dohodli jsme se, že budou absolvovat min. 2 ze 4 přednášek. 

Dnes bude na on line šachovnicích David, Anežka a Vašek. Rovněž řada dalších hráč z našeho kraje. 

14,30 hod.
Hráči odjeli na partie. Dopoledne byli všichni na přednášce Richarda Biolka. Pak příprava na soupeře. 
K obědu dobrý vývárek a knedlo-zelo-vepřo. Nechyběl ani zákusek ke kávičce.
Lumpík je Marek, na všechno má čas, na snídani chodí, když už všichni jsou po jídle, tak jsme mu museli domluvit. Nebo se bude stravovat sám. Rozhodně čekat na něho nebudeme a znova ohřívat. Jinak je v týmu pohoda. 

18,00 hod.
Tak hráči přišli už z partií všichni. Dopadlo to jako včera, tj. 5 bodů z 8 možných.

Vyhráli – David, Sebík, Martin a Julča. Remizovali – Vašek a Marek. Prohrály holky – Nikča a Anežka.

Anežka prohrála z důvodu, že jako černá se pustila do nepřipraveného útoku. Nikča špatně pokryla figurku a nastaly ztráty. David krásně porazil soupeře, který se spíše porazil svojí neaktivní až moc pasivní hrou. Martin opět nestál nic moc, ale soupeř se bál věčného šachu a pokryl ho tak špatně, že ztratil věž.  Julča soupeřku přehrála a slavíme velký úspěch. Zasloužila si pochvalu za hru. Sebík vyhrál dlouhou partii, ale neviděl jsem jí. Vašek remizoval, ale přehlédl zřejmě vyhrávající tah. Marka jsem zatím neviděl. Celkově spokojenost. 

K večeři špagety se žampiony.   

23.října 2017 9,00 hod.
Včera večer jsme opět poseděli s panem Slavíkem. Vyprávěl nám jak byl v Norsku jako rozhodčí skoků na lyžích a byl pozván na večeři s králem. Rovněž nám vyprávěl, jak zde v Harrachově vybudoval s bratrem a otcem muzeum lyžování se zaměřením na skoky na lyžích. Dojdeme se do tohoto muzea podívat.

Všichni hráči odjeli na dnešní dopolední partie. Pojďme si je představit a také další fotečky:
  
Pořadatel ing. Fiala, hl. rozhodčí a hl. trenér
Foto z akce pořizuje Katka
Pohledy do sálů
            
David Hák

Martin Šustr
Julie Měřínská
Anežka Žilavá 
Vašek Měřínský
Nikolka Zemanová
Sebastian Steinbauer
Marek Malimánek
A to je rozdávání obědů na našem penzionu. 

Na Nikolku a Davídka „leze“ rýma. Jinak jsou děti v pohodě. 

21,40 hod.
Partie se dnes moc nepodařily. Spokojeni byli David, soupeře pěkně postupně přehrál a drží si 100% úspěšnost. Martina, toho nepoznávám. Asi konečně začal u partie více přemýšlet a když ho ještě soupeři podceňují, nelze se divit, že opět remizoval se silnou hráčkou a medailistkou z MČR. Takže ho opět uvidíme na on line šachovnicích. Nikolka remíza, takže zde spokojenost. Partie se ostatním nepovedli. Někteří nedodrželi zásady, další něco přehlédli. Dnes pouze 2 body z 8 partií. 

Odpoledne jsme tedy „vytáhly“ děti na první výlet Zajeli jsme do muzea a výrobny hraček. Měli jsme štěstí, že jsme byli sami a s průvodkyní si v klidu popovídali. Ve výrobě nám i ukázaly jejich práci. Byli jsme dokonce u výroby šachových figurek. Tak pár fotek je z prostředí, kde se může fotit. Ve výrobě se fotit nesmělo, což jsem dodržel. Viděli jsme hračky pro vývoz – zákazníky z Japonska, Koree, Německa atd. 
    
Pohledy – vystavíme v klubovně 
Ukázka jak se vyrábí hračka z jednotlivých komponentů 
Vašek a Sebík dělají „nudle“, holky se drží nosu pro štěstí. Tak ať jim to zítra vyjde. 

24. října 2017 8,15 hod.
Je ráno, včera jsem nenašel čas dát nějaké informace, tak pojďme na to.
Partie. získali jsme 4 body. Vyhráli – David, Anežka, Vašek a Sebík. Ostatní prohráli.
David získal postupně 2 pěšce a soupeře pak v klidu přehrál. Má 100% a je stále na 1. místě. Anežka soupeře pěkně přehrála s matovým útokem po h sloupci. Vašek přehrál soupeře tím, že získal rovněž materiál. Sebík se připravoval na duel s Jakubem Šimůnkem a chtěl mu oplatit porážku z 1. ligy. Získal dámu a pěšce a v klidu vyhrál. 
Marek je 3. od konce. Proč? K partii „vylítl“ bez pití a bez brýlí. Soupeřku ani neviděl, natož figurky. Prohrál v miniaturce, když v 10 tahu ztratil střelce. tak se vzdal. Ostuda. 

Odpoledne jsme zajeli do Příchovic na „Maják“, což je muzeum Járy Cimrmana. Muzeum má vyhlídku s určením, kde co leží v dáli. Protože byla trochu mlha, neviděli jsme Oslo, ani Paříž či jiné kousek vzdálená města. Kořenov jsme ale viděli i místní kostel v Příchovicích.

Na zpáteční cestě jsme se zastavili u bobové dráhy. Vítězkou se stala Anežka před Julčou. 

Večer jsme poseděli s kamarádem Martinem Chmelíkem a panem domácím ve vyhlášené místnosti „U krtka“. Pan domácí nás informoval, jak se hodnotí skoky na lyžích, jaké jsou tam pohledy na předvedené skoky. A samozřejmě, že nás informoval o „soutěži veteránů“. Tipněte si, kolik bylo nejstaršímu účastníkovi. Máte 3 možnosti: A 89 let, B 55 let C35 let. Nevíte? Kdo tvrdí za C, je to špatně. Kdo tvrdí za A je to správně!

Tak držte palce. Fotky dám později.
Naše výprava na Majáku Járy Cimrmana

Maják 

Restaurace U čápa – zde jsme nezašli
Muzeum Járy Cimrmana
Dobové ukázky 
Jára Cimrman vymýšlel různé potřebné věci

Zde Vašek studuje koště na vymetání rohů
Na rozhledně

A bylo něco vidět?
Oslo jsme neviděli, tak příště

Cestou zpět tradiční boby

26. října 2017 10,00 hod.
Včera byl náročný den. Bylo dvojkolo. Tj. hrálo se dopoledne i odpoledne. Proto přípravy a rozbory zabraly hodně času. Po herní stránce vcelku dobré, zejména co do počtu bodů. 

Dopoledne:
David prohrál remízovou pozici. Přesně řečeno, David není hráč, který nabízí remízu. Hraje stále na výhru. Tentokráte se mu to vymstilo. Kdyby remízu nabídl, stále měl šanci turnaj vyhrát. Nyní to už nemá ve svých rukou. Hlavní cíl je ale postoupit a ten se blíží. 
Sebastian dopoledne vyhrál nad hráčem z Polabin. Takže další úspěch. Nikolka měla zase těžšího soupeře a prohrála, když nevyřešila v zahájení pozici dobře. Vašek se dopoledne zachránil v prohrané pozici věčným šachem. Musel ale obětovat obě věže, což našel. Paráda. Anežka porazila silnějšího soupeře. Dosti v klidu ho přehrála. Julča prohrála, ale ta partie se rovněž nepovedla. Martin opět prohrál, zato Marek remizoval. Hrál dlouho, až jsme mysleli, že nestihne oběd. 
     
Odpoledne:
David nechtěl hrát s Danielkou. Nerad hraje s holkama. Bohužel musí. Ale musím přiznat, že zastávám názor, že na M-Čech nemají hrát holky s klukama. Základní problém je v tom, že ovlivňují postupy u kluků (postupuje 8 kluků na MČR, zatímco dívky mají možnost se na MČR hlásit dle zájmu). Další nevýhoda pro kluky, kteří hrají s holkou je ten, že holky jim moc pomocných bodů (jako pomocné hodnocení) nedělají (zejména když je mají v 1. – 3. kole). Poslední výtka je ta, že kluci se musí na MČech probojovat přes KP a holky nemusí. Bohužel KM ŠSČR je „zakopaná“ na současné formě a není ochotna to změnit. Pochopil bych, kdyby holka hrála KP s klukama o postup si vybojovala. I rodiče se podivují, proč se hraje o titul dívek, když se třeba ani s dívkou nestřetne, natož, aby hrála alespoň s 5. Sebík prohrál. V prvé řadě odflákl zahájení, kde ztratil střelce. Pak ale neviděl, že může dát mat či získat materiál zpět a více. Stále stejný problém – spěch/divokost. Pokud to nezmění, nepostoupí. Má to rozehráno dobře, ale…. Nikolka soupeře přehrála v klidu a konečně zde vyhrála. Snad se naladí do dalších partií.  Vašek s kamarádem Janem to dali za remis. Ale říkal jsem mu, že to měl hrát dál. Anežka prohrála. Prohra jí silně mrzela, až plakala. Co se stalo? V hrací místnosti se nevhodné světlo, POstavila dámu na políčko, které napadala soupeřky černá (hnědá) dáma, která stála na hnědém políčku. Jak to splývalo, tak ji přehlédla. Zde je nutné vědět, že pravidla nedefinují osvětlení, a tak je to na pořadateli, jak k tomuto problému přistoupí. Mělo by být v zájmu nekazit dětem oči a udělat taková opatření, aby bylo dostatek světla. S tímto problémem se v harrachově potýkáme po léta ve všech prostorech, které zde kdy byly. O stejné situaci mi říkala i jedna paní v OPENu. Julča sehrála 20 tahů velmi dobře. Dokonce přehlédla zisk jezdce – škoda. Nakonec partii prohrála. Martin uhrál remízu a Marek konečně vyhrál. Už mu hrozilo, že bude stát, což by byla ostuda. 

Pozdě odpoledne jsme navštívili SKI MUZEUM, které zřídil pan Slavík (u kterého jsme ubytovaní) s bratrem a tatínkem. Jeho tatínek nás provedl. Pokud máte rádi sport – jakýkoliv, máte rádi nostalgii, máte rádi si připomenout historii některého sportu a něco si sami pamatujete, tak to je přesně toto muzeum. Je věnované sportu – Skoky na lyžích se zaměřením na Harrachovský oddíl, ale i celostátní „skokany“ a na mamutí můstek v Harrachově. Kde muzeum najdete? U autobusového nádraží. Jsou zde osobní sbírky bratrů Slavíkových a spousty darů do tohoto muzea. Je to P A R Á D N Í  – D O P O R U Č U J I. 

Večer jsme zašli na pizzu. Děti byly trochu více hlučnější, ale měly dobrou náladu. Dosud jsme neviděli Davida se tak smát, jak v pizzerii. Nejhlučnější Nikola, Sebík a Vašek. Poté jsme s panem Měřínským zašli ještě ke Krtkovi – zaměřovat.  

28. října 2017 10,45 hod.
Omlouvám se, že jsem nepodával informace. Přeci jenom se blížil konec turnaje a tak více času zabraly přípravy. Výsledky můžete vidět a některé partie v aktualitách. 

Byli jsme se ve čtvrtek podívat na tréninku skokanů. Řada našich dětí asi začne dělat jiný sport. Tak se podívejte na fotečky. ¨
   
Na „opičí dráze“ byl nejrychlejší Martin, ale by diskvalifikován. takže nejrychlejší Julča.

Některým chybí boty, tak si vybírají v místním obchůdku. Boty zdarma, ale musíte dát své za ty vystavené
Vašek už bude vzlítat. Nevidíte lyže, to nevadí skluznice je dobrá. Tak letu zdar
Julča zjistila, že holky také skáčou na lyžích. Tak jde do toho
I Sebík vzdává šachy. Lety na lyžích jsou prý zábavnější. Vždyť už má ruku v sádře
Davida už šachy nebaví, tak už začal s přípravou na lety.
Tato malá holčička nám to všem pak s kamarády předvedla, jak se skáče. 

V pátek jsme jeli do bazénu. Pouze Sebík se musel učit do školy a Nikolka ležet. Přeci jenom v týdnu nebyla fit. Bazén jen na 1,5 hodiny. Ale přemlouvali mě na 3 hodiny. Tak snad příště. Museli jsme se ještě připravovat na soupeře.

Dnes odjíždíme. Pan majitel jel na kontrolu skokanského můstku do Planice, tak jsme se včera rozloučili. Všem našim hráčům děkuji za reprezentaci, ženám za přípravu kvalitního stravování, které vyšlo cca 700,- na týden a osobu. Zákusky dobré skoro každý den, bez fronta a v pohodě. Parta fajn. 

Pokud máte někdo zájem strávit zimu v Harrachově, doporučujeme tento penzion. Na Silvestra je ještě místo. 

Snad bude David na „bedně“. Už jistě postoupil. Sebík o postup bojuje. Vaškovi to uteklo, ale má řadu zkušeností. Uvidíme, jak holky. Zda některá dosáhne na cenu do 6. místa.  
11,30 hod. 
Vyhráli: Martin, Vašek a Julča. Ostatní hrají.