Neděle na táboře

během nedělního dopoledne jsme dohráli šachový turnaj. Děti jsme dle výsledků rozdělili do pěti skupin, aby byly přednášky intenzivnější a více jsme se tohoto naučili.

Ráno se k nám přidal Pepča Janoušek a klukům z chatky č. 6 (Prokop, Karel a Nikolas) nastal úklidový výcvik. Protože se Pepča dozvěděl o chystaném bodování chatek. Práce celé chatky se vyplatila. Odpoledne kluci dostali 9 bodů, protože měli krásně uklizeno. Nebyla to nejlepší známka, možná i proto nebyl Pepča spokojen a přišel se večer zeptat na zapůjčení koštěte. Alenka K. také měla zájem o zapůjčení smetáku, aby svůj úklid ještě vylepšila.

To chatka č. 8 (Jan Jaromír N., Matyáš K., Killián C. a Matyáš S.) dostala prasátko. Obvykle býváme při prvním bodování velmi mírní, ale bota a plechovka v posteli mezi neustlanými peřinami, to už odpustit nešlo. Radost z toho měly malé děti, protože už teď tipují, zda to kluci dotáhnou až na letecký den.

Prasátku těsně unikla chatka č. 11 – Rosťa, Adam G., Lukáš D. a Vilém D. 

Nejlépe bylo uklizeno v chatce č. 4 – Samantha, Míša, Luana a Amanda . A v chatce č. 5 – Mia, Alenka a Bětka. 

Během poledního klidu měli děti možnost dojít si pro své mobilní telefony a zavolat domů. Nejdříve se nahrnuli kluci 13+ let. Domů nejspíše nezavolali, ale hráli celou dobu nějaké hry. Jediný, kdo poctivě přišel, aby zavolal mamince byl Kája. 

Odpoledne jsme dali trénink paměti. Vytyčila se trasa fáborkového běhu, na trase bylo 15 obrázků, které si děti měly zapamatovat. Po doběhnutí do cíle měly děti napsat obrázky, které si zapamatovaly. Na trase se nikdo neztratil. Všichni zvládli hru sami, jen Nikolas potřeboval pomoc se zapisováním, protože je předškolákem.

Amanda mohla celý závod vyhrát, ale na trase doběhla svého mladšího bratra, který nemohl najít fáborek a začala mu pomáhat. Díky tomuto zdržení byla Amanda třetí.

Nejlepší výkon podala Bětka J. , druhý byl Jarda P. a třetí Amanda K. Čtvrtý byl Rosťa Z. a pátý Lukáš D.

První od konce byl Prokop B. Druhý od konce byl Nikolas K. A třetí od konce byl Jonáš K. 

Kdo doběhl fáborkový běh, šel si vyrábět šachové tričko. Letos jsme vylepšili techniku, opustili jsme fixy na textil a vyzkoušeli jsme nažehlovací fólie, na které se dětmi vybrané obrázky natiskly tiskárnou.

Ještě než začalo pršet, ještě jsme stihli potrénovat zápěstí, které je pro šachisty důležité. Děti dostaly plastové obruče a měli je hodit na velkou železnou figurku. Klíčový byl odhad vzdálenosti a zručnost.

Před deštěm jsme se schovali do klubovny, kde jsme dětem pustili pohádku. 

Lukáš D. byl vedoucími přistižen při vylézání z chatky oknem. Za trest se stal „Pokusným králíkem“ pro vedoucí, kteří se učili vyrábět sádrové masky. Sádrové masky si budou dnes dělat děti během dopoledne. V dalších dnech je vybarvíme a po skončení tábora si je děti odvezou domů. 

Večer děti čekala šachová přednáška a testovací diagramy.

Kromě klíštěte u Luany, nemusel náš zdravotník zatím vůbec zasahovat. Fotogalerii najdete na https://www.rajce.idnes.cz/…den .

Noc proběhla v pořádku a nyní jsou děti na šachové přednášce.