Ohlédnutí za Chess Lady

Jak už je v ŠACHklubu Tábor dlouholetým zvykem, i letos jsme uspořádali o pololetních prázdninách šachový turnaj jen pro dívky a slečny a názvem Chess Lady. Letos se jednalo už o 16. ročník.

Turnaj proběhl v prostorách Střední průmyslové školy Tábor. Děkujeme panu řediteli Mgr. Marceli Gausemu za pomoc a podporu.  Z letošní účasti 69, která byla rekordní, by měl jistě velkou radost zakladatel turnaje, pan Jaroslav Odehnal.

Turnaj byl rozdělen do třech kategorií dle věku hráček. V nejmladší kategorii (roč. nar. 2012 a mladší) se účastnilo 28 hráček. Hráčky přijely z mnoha koutů ČR, například Líně, Klatovy, Brankovice, či Čelákovice.

Dívky sehrály celkem 7 partií, přičemž každá z partií trvala téměř hodinu. Je to obdivuhodný výkon, zvláště pro malé hráčky. Tím spíše, že nejmladší hráčkou se stala Šarlota Stará z Brankovic,  nar. 2018.

Po zmíněném dlouhém boji se na stupních vítězů umístily tyto dívky: 1. Ličková Anna – Unichess, 2. Jeníková Sabina – Spartak Čelákovice a 3. Janoušková Eliška – ŠK Líně.

Všechny medailistky si odnesly věcné i finanční ceny.

Nejlepší z táborských hráček byla Pechušková Mia, která vybojovala krásné 4 body a dostala se na celkové 14. místo. Druhou nadějí byla Kadlecová Samantha, která nakonec uhrála tři body a skončila na 18. místě.

Některé táborské dívenky se silného obsazení turnaje zalekly a daly přednost doprovodnému turnaji pro začátečníky, který se hrál taktéž na průmyslovce, jen o poschodí níže. Tento doprovodný turnaj s názvem Táborský pohár měl 31 hráčů z celých jižních Čech.

Skupina B a A byla spojená, protože ve skupině A nebyl dostatečný počet hráček, aby mohl být turnaj nalosován tzv. Švýcarským systémem. V této spojené kategorii hrálo 41 dívek. I ony bojovaly 7 kol, kde každé z kol trvalo někdy i před hodinu.

Ve skupině B bojovaly dívky narozené mezi lety 2007 – 2011. Zlato si odnesla Rybáčková Lucie – Gambit Jihlava, stříbro Dorazilová Krystýna – SK Vyškov a bronz Kubátová Běta – ŠK Duras.

Nejlepší naší hráčkou byla Mácová Markéta, která uhrála krásné 4 body a vybojovala 20 místo. Ostatní naše favoritky se umístily ke konci tabulky: 31. Svrchokrylová Ludmila, 35. Žilavá Lucie, 38. Martinkovičová Nela, 39. Hujerová Melisa a 40. Krupková Lenka.

Ve skupině A (hráčky nar. 2006 – 2002) a celkovou vítězkou 16. ročníku Chess Lady se stala Hosová Sandra – Sokol Buštěhrad, druhá byla Nagyová Daniela – QCC České Budějovice a třetí skončila loňská vítězka Šťastná Martina z VŠTE České Budějovice.

V této kategorii ŠACHklub Tábor žádné hráčky neměl. Kategorie byla velice silně obsazená. Ve všech třech kategoriích hrály hráčky, které na mistrovských turnajích získaly medaili. Například stříbrná medailistka z Mistrovství ČR 2022 Ellen Topenčíková, či bronzová hráčka z Mistrovství ČR 2022 Barbora Tykalová, mistryně ČR 2022 Janoušková Eliška, 4. místo na MČR 2022 Zuzana Stará, mistryně ČR 2022 Lucie Rybáčková či bronzová na MČR 2022 Daniela Nagyová. Velice nás těší zájem těchto silných hráček.

Turnaje se také zúčastnila hráčka Věra Marie Krejčí, která trvale hraje v zahraničním oddíle SV Mödling. I to svědčí o dobré reputaci našeho turnaje.

Součástí turnaje bylo i zázemí pro rodiče a trenéry, kde se promítaly právě hrané partie z vedlejší hrací místnosti. 

Všem 69 hráčkám velice děkujeme za účast. Rovněž si vážíme spolupráce s rodiči i trenéry. A věříme, že se nám podaří letošní rekordní účast v příštím roce překonat.

Kompletní výsledky jsou na https://chess-results.com/tnr724756.aspx?lan=5&art=1&rd=7

Děkujeme všem, kteří nám pomohli s turnajem. Děkujeme za krásné fotografie. Pan Nagy je umístil na https://drive.google.com/drive/folders/1HU_JI_K920tJOvs4xOJN4Fldz2tlwDcx